Ο Guru στην οθόνη σας

Συμβουλές για ασφάλιση οικίας

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλιζόμενος και τι πρέπει να προσέξει

Κατηγορίες: Ασφάλειες, Συμβουλές

Rate this article:
Καμία βαθμολογία
Συμβουλές για ασφάλιση οικίας

Ένα από τα πλέον πολύτιμα αγαθά για τους Έλληνες έχει υπάρξει διαχρονικά το σπίτι. Το να βάλει κανείς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του έχει αποτελέσει και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο, παρά την κρίση στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο, παρά τη ...μανία των Ελλήνων για το σπίτι τους, η αγορά ασφαλειών οικίας παραμένει ακόμα μικρή και κυρίως περιστρέφεται γύρω από τα δάνεια αγοράς κατοικίας.

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς είναι η ασφάλιση οικίας και αν έχει νόημα να αρχίσει να σας απασχολεί. Πώς μπορεί κανείς να προστατέψει το σπίτι του από κάθε τυχαίο γεγονός;

Προκειμένου διασφαλίσει τους κόπους μιας ζωής, πρέπει να γνωρίζει τις απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:  

   1. Τι σημαίνει ασφάλιση οικίας;
Με τον όρο “ασφάλιση οικίας” εννοείται η σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου με μία ασφαλιστική εταιρία, προκειμένου ο ασφαλισμένος να μπορεί να προστατέψει την κατοικία του από φυσικές καταστροφές ή κακόβουλες ενέργειες.

   2. Σε μία ασφάλιση οικίας, ποιες καλύψεις υπάρχουν;

Κάνοντας μία ασφάλιση οικίας, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πλήθος διαφορετικών καλύψεων, επιλέγοντας τον συνδυασμό που του ταιριάζει περισσότερο. Μπορεί δηλαδή να επιλέξει καλύψεις προκειμένου να προστατέψει το σπίτι του από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρα, κατολίσθηση, ζημιές από νερά, κακόβουλες ενέργειες, κλοπή περιεχομένου.

   3. Είναι καλύτερο να επιλέξει κάποιος μία ή περισσότερες καλύψεις; 
Καλύτερο είναι να επιλέξει κάποιος μία δέσμη ασφαλιστικών καλύψεων, καθώς τότε τιμολογούνται με σημαντική έκπτωση, σε σχέση με την τιμολόγηση μίας μεμονωμένης κάλυψης.

   4. Μπορεί κάποιος να αποζημιωθεί στην περίπτωση σεισμού;
Και βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αρκεί ο ενδιαφερόμενος όταν κάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του, να επιλέξει την αντίστοιχη κάλυψη. Ο σεισμός παρέχεται σαν συμπληρωματική κάλυψη για κτίρια που έχουν ανεγερθεί μετά το 1960, αρκεί να υπάρχει νόμιμη άδεια κατασκευής.

   5. Κινδυνεύει κάποιος να μην αποζημιωθεί στην περίπτωση κάποιου γεγονότος που θα προκαλέσει μαζικές καταστροφές;
Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αρκεί η ασφαλιστική εταιρία που έχει επιλέξει να είναι στοιχειωδώς φερέγγυα. Για αυτό σκόπιμο είναι να επιλέγονται οι ασφαλιστικές εταιρίες που είναι εδραιωμένες στην αγορά, μολονότι αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ελαφρώς υψηλότερο ασφάλιστρο για τον ασφαλισμένο.  

   6. Πόσο στοιχίζει να ασφαλίσει κάποιος το σπίτι του;
Το κόστος ασφάλισης εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως μέγεθος, ηλικία, όροφος, περιοχή σπιτιού. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 100 τ.μ., αξίας 120.000 ευρώ μπορεί να ασφαλιστεί για ένα μεγάλος πλήθος καλύψεων με κόστος από 70 ευρώ μέχρι 120 ευρώ ετησίως. Ο σεισμός τιμολογείται ξεχωριστά και το μέσο ασφάλιστρο είναι 1,50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.

   7. Πώς μπορεί κάποιος να έχει έκπτωση;
Για να διεκδικήσει κάποιος έκπτωση σε αυτές τις τιμές, καλό είναι να ασφαλίσει στην ίδια εταιρία το αυτοκίνητο του, εκμεταλλευόμενος τα σχετικά εκπτωτικά προγράμματα που υπάρχουν.  

Συμβουλή:
Ασφαλίζουμε την πραγματική αξία του σπιτιού μας. Μπορεί το ασφάλιστρο να είναι λίγο υψηλότερο αλλά η αποζημίωση που θα πάρουμε εάν χρειαστεί, θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μας.

Αριθμός Αναγνώσεων (1795)/Σχόλια (-)

Tags:
blog comments powered by Disqus