Ο Guru στην οθόνη σας

Πίσω η Ελλάδα στις συναλλαγές με κάρτα

Υπερδεκαπλάσιος ο όγκος συναλλαγών στην ΕΕ

Κατηγορίες: Τράπεζες, Κάρτες, Αναλύσεις

Rate this article:
Καμία βαθμολογία
Πίσω η Ελλάδα στις συναλλαγές με κάρτα

Μπορεί οι συναλλαγές με κάρτα να σημειώσαν αλματώδη αύξηση στην Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο λόγω των capital controls, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, ο όγκος των συναλλαγών μέσω καρτών στην ΕΕ να είναι υπερδεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας. Σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούν περίπου οκτώ συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών) έναντι μέσου όρου 93 στην ΕΕ. 

Το 2014 ο συνολικός κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην ΕΕ. Η χαμηλή χρήση των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κατοχής στη χώρα μας δεν απέχει πολύ από τον μέσο όρο της Ευρώπης. 

Στο τέλος του 2015 σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών στη χώρα, που διατηρείται παρά την κινητικότητα που αναπτύχθηκε εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, δεν συνάδει ούτε με το γεγονός πως πλέον τα σημεία πώλησης (POS) δεν διαφοροποιούνται έναντι του μέσου όρου της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η αναλογία είναι 1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην ΕΕ. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το 2015 - ακόμη και μετά τη σημαντική αύξηση λόγω των περιοριστικών μέτρων - η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι στο 20% του μέσου όρου της ΕΕ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, η αύξηση στη χρήση καρτών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών). Μάλιστα, συχνά το κόστος διαχείρισης υπερκαλύπτει την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών. 

 

Αριθμός Αναγνώσεων (718)/Σχόλια (-)

Tags:
blog comments powered by Disqus