Ο Guru στην οθόνη σας

Φθηνό χρήμα για όλο το 2014

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Κατηγορίες: Τράπεζες, Επιτόκια, Αναλύσεις

Rate this article:
Καμία βαθμολογία
Φθηνό χρήμα για όλο το 2014

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει το επιτόκιο του ευρώ για όλο το 2014, δημιουργώντας ευκαιρίες για όσους μπορούν να δανειστούν και ταυτόχρονα πιέζοντας ολοένα και πιο χαμηλά τα επιτόκια των προθεσμιακών. Η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων Ντράγκι να διατηρήσει στο ναδίρ τα ευρωεπιτόκια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και εντός του 2015. Έτσι, το 2014 θα είναι όπως όλα δείχνουν η χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόσφατες μειώσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ ελάφρυναν εκείνους που έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και «έσπρωξαν» προς τα κάτω τις υπόλοιπες χορηγήσεις τόσο στα στεγαστικά όσο και στα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια, διευκολύνοντας σημαντικά όσους (λίγους) έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.  

Στον αντίποδα όμως, οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν «βουλιάξει» και πλέον πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 2,25% με 2,5%. Γεγονός που στρέφει τους επενδυτές είτε στις προσφορές των τραπεζών για καταθέσεις μέσω Internet είτε και σε υβριδικά προϊόντα που συνδυάζουν καταθέσεις με επενδύσεις.


Ποιοι κερδίζουν

Η νέα τάξη πραγμάτων στο τραπεζικό τοπίο έχει τους τελευταίους μήνες ελαφρύνει κατά αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ το μήνα τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων δανειοληπτών. Μπορεί η τελευταία μείωση στα ευρωεπιτόκια να ήταν συμβολική, από το 0,25% στο 0,15% συνολικά όμως το βασικό επιτόκιο του ευρώ έχει μειωθεί κατά 0,85 της μονάδας την τελευταία διετία.

Την ίδια στιγμή, «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η μείωση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο. 

 

Χαμένοι οι καταθέτες 

Στην αντίποδα, χαμένοι βγαίνουν οι καταθέτες που βλέπουν τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για τα χρήματά τους να μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, με δυσκολία θα βρει κανείς ονομαστικά επιτόκια άνω του 1,5% με 2% ενώ ακόμα και για μεγαλύτερα ποσά το ονομαστικό επιτόκιο δύσκολα θα ξεπεράσει το 2,5%. Μάλιστα, οι τραπεζίτες ξεκαθαρίζουν και στους πελάτες τους ότι το «φθηνό χρήμα» ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο διατηρείται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν εύθραυστη ανάπτυξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με χαμηλά επιτόκια.

Αριθμός Αναγνώσεων (1328)/Σχόλια (-)

Tags:
blog comments powered by Disqus