Ο Guru στην οθόνη σας

Άγνωστο το τι θα κάνουμε με τις αποδείξεις εντός του 2016

Ακόμα δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της η κυβέρνηση, αν και το φορολογικό έτος έχει ξεκινήσει

Κατηγορίες: Τράπεζες, Κάρτες, Φορολογία, Φορολογικές Διαδικασίες, Αναλύσεις

Rate this article:
Καμία βαθμολογία
Άγνωστο το τι θα κάνουμε με τις αποδείξεις εντός του 2016

Η νέα χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις ημέρες, αλλά η φορολογική διοίκηση έχει μείνει απλώς στις εξαγγελίες του 2015. Το μέτρο που έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με την αναγνώριση ως δαπανών μόνο εκείνων που πραγματοποιούνται μέσω κάρτας ή τραπέζης μένει στα σκαριά, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πως θα εφαρμοστεί. 

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν αν πρέπει να κρατούν αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνουν με κάρτα, με e-banking ή με κάποια άλλο τρόπο, αν θα πρέπει να δηλώσουν λογαριασμό ή λογαριασμούς από τους οποίους θα χτίζεται το αφορολόγητο, αν θα πρέπει να κρατούν αντίγραφο της συναλλαγής ή αν η ενημέρωση της εφορίας θα γίνεται ηλεκτρονικά, όπως και το ποιες είναι οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές από την εφορία. 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κου Αλεξιάδη, ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη, θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τραπέζης. Κατά τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο μόνον ό,τι περνά μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας που θα έχει δηλωθεί ότι αφορά δαπάνες. Οι δαπάνες θα συμπεριλαμβάνουν ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορά ΙΧ και δαπάνες οικογένειας. 

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμιά νομοθετική ρύθμιση για το θέμα ενώ κανείς δεν έχει πει στους φορολογούμενους να πρέπει να δηλώσουν έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό ή έναν αριθμό κάρτας με τα οποία θα κάνουν τις αγορές τους ώστε να «χτίζουν» το αφορολόγητο. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν προχωρήσει αρκετά και τα θέματα που σχετίζονται με τον εφοδιασμό των κάθε τύπου επιχειρήσεων με POS. Οι τραπεζικές χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, παραμένουν πάρα πολύ υψηλές και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες φοβούνται ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα δημιουργήσουν τεράστιο αντικίνητρο στους πελάτες που συναλλάσσονται μαζί τους.

Φυσικά, ερωτήματα υπάρχουν και για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές, όπως οι ηλικιωμένοι. 

 

Αριθμός Αναγνώσεων (675)/Σχόλια (-)

Tags:
blog comments powered by Disqus